Drony SIT Plzeň

Novinky a články

3D model zámku Zelená hora a jeho okolí

Zámek zelená hora netřeba dlouze představovat, v minulosti sídlo mnoha šlechtických rodů či kulisa filmu Černí baroni.

V současnosti slouží zámek jako turistická atrakce. To Štemberský dvůr pod zámkem je v zanedbaném stavu a proto jsme byli požádáni o inspekci ze vzduchu.Požadavek byl zmapovat areál, zkontrolovat střechy a zjistit celkový stav budov. Už při pohledu ze země jsou vidět popraskané zdi, propadlé střechy či zasypané prohlubně. V takto nebezpečném prostředí je pohyb osob velice nebezpečný a proto se využívají drony.

Dvur

Cílem tedy bylo vytvořit přesný 3D model, který odhalí celkový stav budov a zobrazí těžko přístupná místa. Na přesné 3D modely používáme kameru DJI P1, která je schopna zaznamenávat přesná data s využitím RTK. Výsledný model je přesný na centimetry a lze z něj vyčíst důležité informace. Například velikost trhlin, poškození krovu střech či deformaci budov. Výsledná data budou sloužit projektantům, památkářům a obci Klášter při rozhodování o budoucnosti stavby.

Kostel Zelena Hora

Samotný zámek je udržovaná stavba bez nebezpečných nástrah. Tudíž kromě celkového 3D modelu jsme ještě provedli detailní inspekci okapů po celém obvodu zámku. S použitou hybridní kamerou DJI H20T s 200 násobným zoomem bylo hledání nečistot a poškození výrazně snadnější. Ale hlavně bezpečnější než šplhat po žebříku či slaňovat po laně ze střechy. Výsledkem byly detailní fotografie problémových míst zoom kamerou a současně celkové pohledy wide kamerou pro snadnější identifikaci postiženého místa.

Celkově se povedlo veškeré požadavky splnit i přes velké množství porostu a strmému svahu.

 

 

Novinky a články